Posts

Showing posts from November, 2010

hati

Image
hati..kalau dijaga baik..indah berkilau.. indah berkilau dengan iman  dengan cinta kasih dari dan untuk ALLAH 
tapi, andai retak... retaknya mungkin melukakan tuan lebih teruk melukakan kawan  siapa sahaja disekeliling mungkin terkesan 


andai lambat dicantum kembali bimbang ia terus patah lebih sukar untuk dirawat lebih banyak yang akan terluka dan lebih teruk andai yang tergadai iman dan cinta 


buah binjai =

Image
kelat :p

pyrexia + exam = ....

Image

Trials of life

My life is not the same
When I’m too concerned by what they say
Why should I? When I have you
To doubt you would be the worst mistake Deep inside I know
That amidst all the darkness
And everything, which makes no sense
I know that you exist
You are the light
That guides me through my darkest nights
That shows me right from wrong in life
In a world that often lies Cause I don’t need anyone
Nor anything in life
But You
No I don’t need anyone
To show me my way
No I don’t need anyone
But You Trials of life upon me
Are more precious than diamonds and gold
Tested with fire I may be
But I know I’ll come out stronger in this world Deep inside I know
That amidst all the darkness
And everything, which makes no sense
I know that you exist
You are the light
That guides me through my darkest nights
That shows me right from wrong in life
In a world that often lies Cause I don’t need anyone
Nor anything in life
But You
No I don’t need anyone
To show me my way
No I don’t need anyone
But You I only want the…

tetibe je bahase melayu...

Image
comel je...tetibe je bhs melayu...




(ENGLISH)
Searched for the words
To describe your beauty
No matter how I tried
No word seemed worthy
Struggled to find
The right words for You
Words just fail to describe
What’s deep inside Subhan Allah, Wa alhamdulillah, la illaha il Allah, wa Allahu Akbar (URDU)
Zemmeen Aseman, Jinn-o-Insaa bhi
(Earth and the Heavens, Jinn and Mankind) Teri taa’reefein, Kartey bayan sabhi
(All praise Thee) Bekhud huey, Dono jahan hi
(So both worlds become intoxicated) Ruh se nikley, Jab ye kalma…Subhan Allah…
(When the soul recites this one word…Subhan Allah) Subhan Allah, Wa alhamdulillah, la illaha il Allah, wa Allahu Akbar
(FARSI)
Dar havaye To
(In Your remembrance) Par migoshaayam
(I spread my wings) Be omidi ke roozi
(In hope for the day) Sooye To ayam
(I come to You) Dar vasfe To
(In describing You) Jomleha ra gashtam
(I searched sentences)

saya tengah nak muntah

Image
sori la incik blog kerana anda terpaksa jd mangsa meraban sy utk beberapa hari ni..huhuhu...skrg post-post akan jd y lebih kpd meraban sesuka ati, nak exa, nak ckp tp x ley ckp sume..so kite tulis ye

skrg ni sy tengah rase nak muntah sbb minum kopi..ie nescafe. da lame x minum kopi...wekkk.wekkk nak muntah. aiyak...

skrg ni kwn sy sebelah bilik sdang keletihan..demam..uwuwu...ape nak buat...
:)

skrg ni kwn sy kt bilik bawah sedang sakit...sian die..slalu sakit tp xtau nak buat ape...adekah sbb sy xpenah bjaye care kt die so that sy xtau nak buat ape? wuwuwuw...cian awk dpt osmet cm saya...
syafakillah ya ukhti... :)


donlod: kenal virus ukhuwah

virus ukhuwah

rumah tengah kena landa attack virus ukhuwah kah? wuwu..takoootnye...

xpe2 exam dulu...everybody seems ok except that something is not ok.. hehehe..

hope things will be normal again :)

i think it is just that everyone needs time..

insyaALLAH

juz a quick sharing and reminder :)
_________________________________


Virus ukhuwah fillah Kawan-kawan pernah dengar tak istilah ini? Hmm virus H1N1 itu biasalah dengarkan. Apakah sifat virus? Hmm sifat ke sikap. Ha?! Habit/tobiat virus.

Habit virus yang paling biasa: tersebar dengan cepat apabila suasana dan tempat itu sangat sesuai untuk pembiakannya..

Habit seterusnya, ia akan hilang dan berdiam diri jika terasa iklim dan perumah itu sudah tidak lagi sesuai untuk tujuan pembiakannya. Tetapi AWAS. Ia akan kembali membiak apabila keadaan perumah kembali OPTIMUM untuk replikasinya.

Kawan-kawan fahamkan maksud penggunaan perkataan optimum dan replikasi yang penulis gunakan??

Dalam perjuangan kita berbuat amal kebaikan, bukan mudah untuk kita mencapai…

if we choose everything!

Image
just now in small group tutorial, we discussed something about genetic screening and abortion. the issue was regarding deaf parents wanting to abort their baby if the baby is at risk of being deaf as well following a genetic screening and few other conditions. just wanna share an interesting statement made by my colleague:

'if we choose everything in life, we would not be able to enjoy the beautiful variety in life that we have right now' 

you are right really. if we choose everything...world won't be as beautiful as today. God knows best really.
not everything that we wish is the best for us. and not everything that we don't want bad for us.

nasib baik saya bersabar semalam

Image
Bismillah...


Just a quick sharing since not so much time to write long story :P


Last nite was a lil bit stressful for me. That my bp seemed to go up high. I could even feel my blood circulating in me body. wawa...sangat-sangat menguji. hanya dengan ALLAH saya mohon pertolongan. Alhamdulillah, kesabaran itu terbalas. Alhamdulillah Dia ringankan beban saya. Cerahkan 'penglihatan' saya terhadap kekeliruan yang melanda baru-baru ini. Alhamdulillah. Rasanya andai saya tidak bersabar, pasti suatu ikatan ukhuwah bakal retak. Maka rugilah semua. Sebagaimana yang pernah berlaku dulu. Akhirnya saya merindui sahaja detik gembira dahulu kerana detik itu tersekat sejak mana kesabaran hilang. 


Alhamdulillah. Benarlah kata orang, kemenangan itu dipisahkan dengan sabar yang sesaat. Selagi mana sabar, selagi itu juga kita mampu untuk mencapai kemenangan. Alhamdulillah, alhamdulillah. Mungkin saja masalah antara kami belum selesai sepenuhnya, tapi inilah tarbiyah dari Yang Mengetahui. Kerana Dia M…

menjadi yang terbaik bukan bermakna...

fikiran seorang sahabat ini mengetuk semangat dan pemikiran saya.
halus perkara tu berlaku. tapi dentumannya besar.

komennya..

'nak jadi baik bukan dengan semata tukar penampilan dan tinggalkan kejahilan dengan sekelip mata..perubahan satu proses'

ya! sama dengan tarbiyah. ia satu proses.
satu pembinaan.

perubahan dengan istiqamah.
satu-satu.
setiap orang ada pace sendiri dalam menjalani perubahan. dalam membentuk diri yang cintanya rabbani.
huh, ia semuanya bergantung pada niat dan keazaman. kefahaman. dan macam-macam lagi.

'..ia adalah menerima yang kita ada kelemahan dan instead of being frustrated dengan kelemahan, jahiliyyah dan segala yang tidak seharusnya ada..kita seharusnya menerima hakikat itu. bahawa kita ada kekurangan. tapi cuba untuk berubah. berdikit-dikit'

bukan kecewa dengannya sebab itu hanya akan mencemarkan niat. menjadikan langkahan perubahan yang sumbang.

melihat dengan timbagan ALLAH bukan demi mendapat review yang baik dari sekeliling.

ya!bukan …

syifa'

Image
source: darussyifa

huhu

mak sakit kt rumah.ape nak buat??...huhuhu...
T__T

just me!

Image
~thinking mode~


i was a bit dissapointed emotionally and it makes me feels bad.. feeling like talking to sumone but she is not around..will wait, i'll try..dearie, miss u so much..what to do nie..so confused. huhuhu..


things around are not helping much..need sum thing. will think of it and pray for it. insyaALLAH. hope ALLAH helps..


ya ALLAH, guide me please. need a solution. missing u so much but feeling bad that i am not doing well now..


this time solution would really helps!!!! huhuhu




PS: miss u so much..plus havent been calling hum since when yer? hurm, nak tepon tp asek x sempat jek..will try next time... :P






'fortunate is he, who remembers ALLAH abundantly' Fortunate is he by Zain Bikha

ayat-ayat cinta dan ingatan yang aku kongsikan

Image
Jangan la sedey. remember that God loves us. He would let nothing to happen unless it is the BEST for us. 
kita mmg diciptakan utk diuji. supaya lebih dekat pada Dia. setiap y Dia susun adalah pada kemampuan kita. ALLAH yang bg kita akal dan pancaindera malah selama kita hidup ni pun ALLAH lah yang menyusun apa yang kita kan jumpa dan belajar.. sepanjang masa tu jugalah Dia bentangkan pilihan untuk kita lebih dekat atau lebih jauh dari Dia, 


وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا ﴿٧﴾فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا ﴿٨﴾ demi jiwa dan penyempurnaanya. lalu diilhamkan oleh ALLAH jalan kefasikan dan ketaqwaan.
mintalah kekuatan dari ALLAH. tagih kekuatan tu. kekuatan untuk menyucikan diri supaya kita tergolong dalam golongan yang berjaya dalam menagih syurga ALLAH. syurga ALLAH x murah.. mesti ada pengorbanan. korbankan duniawi pasti kita dapat semua. 
kalau jiwa sakit sbb dosa kita yang dah lepas, minta penawar dari Dia. usahakan. mujahadah sayang!!
****** ALLAH dah bagi pada kita jiwa yang ada iman pad…