Posts

Showing posts from February, 2010

maulid lagi

Image
Bismillah..
Coretan ni sy petik dr blog seseorang dan boleh rujuk di sini.

Kembara Gurun Sahara: Dalil & Hukum Menyambut Maulidurrasul

Segala puji dan syukur penulis panjatkan kepada Allah SWT tuhan yang mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan ahli keluarganya serta sahabat2 sekaliannya. Artikel kali ini penulis rangkumkan pendapat-pendapat daripada para alim ulama' berkenaan tajuk tersebut bagi menjelaskan tentang dalil dan hukum menyambut hari kelahiran Nabi Muhammad SAW yang mana kita lihat pada zaman ini terdapat banyak suara-suara yang mempertikaikan tentang sambutan Maulidurrasul dan ia menjadi fokus perdebatan dan perbalahan, walaupun sebenarnya, banyak lagi isu penting yang perlu ditangani oleh umat Islam. Zaman ini merupakan zaman dimana musuh-musuh Islam sedang melakukan operasi besar-besaran untuk menghancurkan ummat Muhammad, daripada dalam mahupun daripada luar tanpa perasaan belas kasihan dan amat sedikit se…

sambutan maulid buat Rasulullah atau...??

berkenaan isu sambutan maulid. sy ad terbaca dlm akhbar malaysia mengatakan datuk nik aziz kate x nk sambut maulid sbb xde fadhilatnye..jd terkejut jg la sbb nmpak mcm bende baikkan dan smcm sbati dgn masyrakat kite.
link nye: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0217&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm

pastu ad la plak perbincangan dlm facebook mengatakan benda yg sama dlm satu discussion board berkenaan Ruling on celebrating Prophet's Birthday
linknye: http://www.facebook.com/topic.php?topic=11986&post=46741&uid=160788139805

sblm ni pernah dgr org ckap psal nabi pn mnyambut ulang tahun kelahirannya dgn berpuasa pd hari isnin. jd sy utarakan la pertanyaan tu walaupun xde hadis utk menyokongnye sbb dgr dlm ceramah je kan. huhuhu..

pastu byk la hujah dan komen y sy dpt dan rasenye sgt membantu utk clear kn persepsi ttg smbutan ni.

diskusi dlm discussion board tu sgt la pnjg dan byk..kalo y bermiinat bole la cube jnguk..

k…

KITA manjadi kanak-kanak terlalu lama???

Image
nukilan ni sy dpt dr seorg kwn y jg dpt dr seorg kwn..sgt menarik. semoga dpt menjana pemikran dan menjadi pemula kpd titik perubahan dlm diri sesiapa y membaca..amiin.


***

Lihat kepada sejarah, pada usia apakah tokoh-tokoh sanjungan kita berhenti menjadi kanak-kanak? Anas bin Malik sudah meriwayatkan hadis seawal usia sepuluh tahun, mungkin lebih awal.
Ali ibn Abi Talib memeluk Islam juga sekitar usia sejagung itu dan menggadai nyawa di katil Nabi sewaktu usianya sebaya anak-anak mentah hari ini di universiti.
Ketika usianya pun sepuluh tahun, Usamah bin Zaid barangkali merajuk muncung-muncung kerana tidak dibenarkan memikul pedang ke medan Uhud. Namun cepat ditebus kehampaan itu dalam Perang Khandak lima tahun kemudian, dan waktu baru-baru mencecah usia dua puluh, anak muda ini sudah mengepalai angkatan perang ke negara Syam melanyak tentera Romawi.
Anak-anak muda yang diabadikan dalam surah al-Kahfi, berapa agaknya usia mereka?
Kami ceritakan kepadamu (Muhammad) kisah mere…

keunikan y MUKMIN

Diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, daripada Suhaib radhiyallaahu ‘anhu beliau berkata, suatu ketika Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam duduk bersama para sahabatnya dan tiba-tiba Baginda ketawa. (Melihatkan keadaan sahabat yang terkejut) Baginda berkata: Apakah kamu tidak mahu bertanyakan aku apa yang menyebabkan aku ketawa? Mereka berkata: Ya Rasulullah, mengapa engkau ketawa? Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam bersabda: Ajaib sungguh perihal seorang mukmin. Semuanya baik belaka untuk dirinya. Jika dia mendapat sesuatu yang disukainya, dia memuji Allah lalu hal itu menjadi kebaikan buatnya. Dan jika dia ditimpa sesuatu yang dibencinya, dia bersabar. Lalu hal itu menjadi kebaikan buatnya. Bukan semua orang yang boleh menjadikan segala perkara adalah baik untuknya kecuali MUKMIN.

andai RASULULLAH dtg bertandang

Bayangkan apabila Rasulullah SAW dengan izin Allah
tiba-tiba muncul mengetuk rumah kita
baginda datang dengan tersenyum dan
muka bersih di muka pintu rumah kita
Apakah yang akan kita lakukan?

Semestinya kita akan sangat berbahagia..
memeluk baginda erat-erat..
dan lantas mempersilakan baginda masuk ke ruang tamu kita
Kemudian kita tentunya akan meminta dengan sangat
agar Rasulullah SAW sudi menginap beberapa hari di rumah kita
baginda tentu tersenyum.....

Tapi barangkali
Kita meminta pula Rasulullah SAW menunggu sebentar
di depan pintu kerana kita teringat video CD Rated 18xxx
yang ada di ruang tengah, dan kita tergesa-gesa memindahkan
dahulu CD tersebut ke dalam.
Baginda tentu tetap tersenyum.....

Atau barangkali,
kita teringat akan lukisan wanita separuh telanjang
yang kita gantung di ruang tamu kita,
sehingga kita terpaksa juga memindahkannya
ke belakang secara tergesa-gesa..

Barangkali kita akan memindahkan lafaz Allah dan
Muhammad yang ada diruang samping dan melet…
zinnirah
jadilah spt ZINNIRAH...hiasan DUNIA...PENYERI FIRDAUSI..


wallahua'lam.
ZINNIRAH-UNIC Zinnirah Album : See You D IPT
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com

Hadirmu bersama kuntum senyuman
Walau dirimu hamba tawanan
Kau jadi impian firdausi
Kau jadi pingitan hiasan duniawi
Walau tak pernah melihatmu
Zinnirah

Matamu jadi taruhan
Gantian lara nilaian iman
Ayuh bersama kita susuri
Perjalanan derita ini
Terlindung sudah indahnya maya
Mata hatimu tetap menyala

C/O :
Oh Zinnirah
Kau umpama bintang di malam hari
Menerangi alam dan ditemani cahaya purnama
Selaut kasih kau hamparkan untuk Ilahi
Tiada sempadan dan tiada bertepi

Oh Zinnirah
Kau umpama bintang di malam hari
Menerangi alam maya dan diteman purnama
Cinta murni yang kau dambakan untuk Ilahi
Tiada sempadan dan tiada bertepi

Oh Zinnirah
Kau serikandi sunyi bersendiri
Di medan ngeri dan bersuara sepenuh berani
Kasih suci yang kau hulurkan untuk Ilahi
Menagih korban kasih abadi

Hadirmu bersama senyuman
W…
"Reckless words pierce like a sword, but the tongue of the wise brings healing."

aku masih di takuk lame kah?

da lame da dgr SH..tp byk mane y aku brubah? adkh ak tgglm dgn urusan dunia?
ya ALLAH tunjukkanlah..


Tarbiyah bukan untuk orang yang manja.  Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
Da’wah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa..
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti-yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak Nampak.
Bukan bagi yang meletakkan da’wah hanya untuk mencari calon akhawat sebagai sang isteri,

-yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan.
Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain..
-yang cepat mengalah,
-yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda…

special

"One who moves to fulfill any need of his brother, and makes effort for it, will find itbetter thanitikaaf of ten years; and one who performs itikaaf for one day for the pleasure of Allah, he will create a distance of three ditches between him and the hell - and each ditch has a width which lies between East and West, or between the heaven and earth."

Source: Al Targhib Vol II p 272.

jangan sekadar syurga dunia

Image
artikel ni sy amek dr saifulislam.com..rase menarik utk dibaca.dan sgt bermnfaat. insyaALLAH.. Jangan Sekadar Syurga Dunia “Saya perlu bernikah, ustaz. Sangat perlu” ujar seorang anak muda.
“Mungkin tidak patut ustaz menyoal, tetapi KENAPA?” soalan saya ajukan kepadanya.
Bukan kenapa nikah, tetapi mengapa begitu terdesak.
“Tidak tenteram. Ada gelodak jiwa” katanya.
“Justeru selepas nikah nanti, kalau sudah tenteram dan jiwa kembali tenang, apa seterusnya?” saya menyambung pertanyaan.
“Tenteram itu bukankah sentiasa perlu? Jadi perlukah ada ’seterusnya’, ustaz? Saya keliru,” katanya jujur.

“Izinkan ustaz berterus terang. Jika tenang dan tenteram yang anta maksudkan itu adalah pada nikmat beristeri dan menikmati isteri, hati-hati dengan tabiat nikmat dunia,” saya tidak mahu berbunga kata.
“Tabiat yang bagaimana?” beliau agak kabur dengan perbualan kami.
“Kalau ustaz pakar sambal sotong, ustaz hidangkan kepada anta buat kali pertama, Alhamdulillah. Tengah hari nanti sambal sotong juga, A…