Posts

Showing posts from January, 2010

Sharing the WORDS..

Bismillah..

It has been a long time since i last blogged..it has been a long time since i last share...
Few days ago I just finished reading chapter 5 to 8 of Manhaj Hidup Muslim..what a great sharing of the WORDs of God..some of what Abul 'Ala Al Maududi wrote really touches my heart..the style of writing was quite... (hmmm.. i dunno how to describe..hehehe)  romantic i guest. But still the message was clearly delivered..

He wrote with a deep thought on what is Kalimah Tayyibah (refering to La Ilaha Illallah)..its significance in our life..in this world and hereafter..why does it matters. why believing ALLAH and his Messenger matters..

have we ever reliased how strong the believers should be whenever they believe in La Ilaha Illallah, Muhammad Rasulullah..ALLAH said the words are like a GOOD TREE with firm root and branches grows up high tili reaches the heaven..I see strength. I see hope. I see great lives in such comparison..don't you?

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَ…

kenape nak gaduh2??

bismiLLAHirrahmanirrahim...

in the name of GOD the Most Gracious, the Most Merciful

dengan nama TUHAN yang Maha Pengasih Maha Penyayang

tadi aku tgh msuk you tube..niatnye nk cari vidoe zikir mathurat..terjumpe plak satu video ni..

aku x tgk abes pon..tensi sket.sdey pn ad kecewa pn ad bile bace komen2 utk video tu.penim kepala..y islam, y bukan islam same je..mencaci satu same laen..sumenye sbb isu nk gune name allah..ALLAH bukannya pd name. x perlu la nak sumpah seranah. maki hamun hanya kerana isu ni. KeIMANAN pada ALLAH, TUHAN manusia yang satu tu lebih penting..xperlu la nak tuntut hak perkataan allah tu sape punye..ALLAH adalah TUHAN kita dan pencipta manusia. ALLAH..bukannye perkataan ALLAH..subhanallah...maha suci ALLAH dari sesuatu yang menyekutukannya..

ya ALLAH, ya TUHANku, TUHAN pencipta langit dan bumi..
RABBUL ALAMIN..
ya GHAFFAR
ya AZIZ

ampunkan aku andai ape y aku titipkan ini salah ya ALLAH..tenangkan hatiku ya ALLAH dari kekacauan dan sangka-sangka yang tidak baik

ba…

BLAJA dan EXAM..knp x msuk pn??

Bismillahirrahmanirrahim...

Baru-baru ni aku baru habis exam (2nd exam for 1st year medic in Leeds)..Alhamdulillah..hati masih tenang..(masih dalam latihan tarbiyahNya, insyaALLAH)..bila ada exam secara formal secara sedar aku dapat rasa kita dilatih. kalau perasan la. ALLAH melatih untuk kita bertawakal selepas berusaha sebolehnya.. melepaskan segalanya untuk diputuskan ALLAH..untuk meredhai segalanya..dan mengenal hakikat bahawa ALLAH sebaik-baik perancang dan MEYAKINI bahwa setiap yang ditentukan itu punya hikmah buat kita hamba, makhluk dan insan yang selalu lupa, hina dan tidak punya apa-apa..



Sebelum ni aku pernah diajar oleh seorang sahabat ttg hakikat bahawa dalam hidup bertuhankan ALLAH yang satu kita kena yakin apa yang akan berlaku adalah dengan perancangan dan perlaksanaan Yang MAHA Esa..dan sekarang aku sedang dilatih untuk memahami hakikat ini (mungkin...)


Keyakinan ttg segalanya berlaku dgn izin ALLAH lahir dr keimanan yg BENAR..
sebagaimana dlm surah AL-IKHLAS


Dengan nama A…

harapanku untuk ke TURKI!

Bismillahirrahmanirrahim...

Sblm meninggalkan bumi Malaysia aku punya harapan untuk menziarah TURKI untuk melihat KOTA Istanbul sbb sblm tu, time2 tengah tunggu result IB, aku ad bace buku pasal SULTAN Muhammad Al-Fateh..sangat teringin masa tu nak pergi TURKI.nak tengok masjib biru AYA SOPHIA..nak tengok tempat yang sejarah dunia cakap ada kapal belayar ATAS DARAT..SUBHANALLAH..kuasa ALLAH..malah kafirun masa tu pun kagum..cuma kesombongan mereka yang menghalang mereka dari menyatakan keimanan kepada ALLAH...SUBHANALLAH..aku nak sangat pergi ke TURKI..nak tengok peninggalan kegemilangan ISLAM walaupun telah dihancurkan oleh munafiqun..tp itu sudah ketentuan ALLAH. kejatuhan itulah yang menjatuhkan tanggungjawab dan menuntut kembali pengorbanan kita, muslim yang mukmin (INSYAALLAH) untuk menyambung kembali usaha RASULULLAH dan para SAHABAT serta manusia-manusia berkat yang telah diangkat oleh ALLAH untuk menaikkan syiar islam (spt SULTAN MUHAMMAD AL FATEH dan SALAHUDDIN AYUBI)...

Aku …

You came to me

VERSE 1

You came to me in that hour of need
When I was so lost, so lonely
You came to me took my breath away

Showed me the right way, the way to lead

BRIDGE 1

You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want Is to be with you

You are my One True love
Taught me to never judge
Now all I want Is to be with you

CHORUS (x2)

VERSE 2

You came to me in a time of despair
I called on you, you were there
Without You what would my life mean?
To not know the unseen, the worlds between

BRIDGE 2

For you I’d sacrifice
For you I’d give my life
Anything, just to be with you

I feel so lost at times
By all the hurt and lies
Now all I want Is to be with you

CHORUS (x2)

MIDDLE 8

Showed me right from wrong
Taught me to be strong
Need you more than ever
Ya Rasul ALLAH

You came to me
In that hour of need
Need you more than ever
Ya Rasul ALLAH

BRIDGE 3

You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want is to be with you

You are my One True love
Taught me to never judge